Městská knihovna Jihlava

Noc s Andersenem 2023

Na letošní Noci s Andersenem se sešlo celkem 21 spáčů: 14 dětí ze čtenářského kroužku ZŠ E. Rošického, 4 knihovnice, 3 pomocnice a dvě strašilky, zapůjčené z jihlavské ZOO.

Celá noc byla věnovaná Ondřeji Sekorovi a jeho Ferdovi. Večer zahájila povídáním a promítáním o mravencích zooložka Klára Bezděčková z jihlavského muzea.

Po seznamovací hře a výrobě šátků – jmenovek se děti rozdělily do skupinek a vydaly se na noční putování knihovnou.

Na prvním stanovišti čekal na děti u velikého mraveniště Ferda mravenec a seznámil je s tím, co je v průběhu putování čeká a ukázal, že opravdu zvládá práce všeho druhu a představil dětem 3D tiskárnu, na které se právě tiskly píšťalky.

Poté se podle průvodek vydaly děti na cestu – postupně navštívily stanoviště U Královny, Školu, Tělocvičnu, Ateliér a Spižírnu. Všude na ně čekaly zajímavé informace a úkoly, za jejichž splnění dostaly předmět, který musely doručit zpátky do velkého mraveniště. Tam na ně čekala sladká odměna a hlavně hotová píšťalka z 3D tiskárny.

Pak se děti opravdu vyřádily při hraní divadelních ukázek podle příběhů z knížek o Ferdovi.

Usínání ve spacácích nám tentokrát chvíli trvalo…ale nakonec alespoň na chvíli usnuli úplně všichni.

Ráno po snídani nás ještě čekalo jedno divadelní představení, které si pro nás nacvičily některé děti.

V pondělí nás velmi potěšila zpráva od paní učitelky, která vede čtenářský kroužek a v ní se psalo: „Dobrý den úžasné paní knihovnice, vyslechla jsem si od dětí spoustu super zážitků, které s vámi prožily. Moc vás pozdravují a ve středu mi ve čtenářském kroužku prý ještě zahrají divadelní představení, které s námi nacvičily.“

A my za tuhle zprávu moc DĚKUJEME!!

Noc s Andersenem 2022

Jubilejní 20. Noc s Andersenem se nesla v duchu Harryho Pottera.

Večer jsme zahájili úžasným a zábavným vystoupením kouzelníka Toma, který nás přenesl do světa kouzel. Na jeho čarování jsme doslova zírali s otevřenou pusou.

Čarodějný klobouk pak rozdělil děti do jednotlivých kolejí (Nebelvír, Havraspár, Zmijozel a Mrzimor) a následně se ocitly ve škole v Bradavicích, kde je mělo čekat uvítací překvapení…

Jenomže nečekalo, protože prostě zmizelo…. A tak musely děti projít urychleně školní výukou, aby byly schopné vypátrat, co se vlastně stalo.

Postupně prošly učebnou lektvarů, učebnou obrany proti černé magii, učebnou zaklínadel, výukou kouzel ve skleníku a na hřišti tréninkem famfrpálu.  Ze získaných indicií, které dostávaly za splněné zkoušky, složily text ukolébavky. Díky ní mohly projít kolem tříhlavého Chloupka, kterého ukolébavka uvedla do hlubokého spánku a děti tak měly volnou cestu do tajemné komnaty, kde objevily ztracené překvapení – DORT. Protože jubilejní noc si přece dort žádá.

Focení v připraveném fotokoutku si děti náramně užívaly. A po něm došlo i na čtení. Nejdříve četly děti knihovnicím z knížek o Harry Potterovi, a poté se role vyměnily a pro lepší usínání četly dětem knihovnice.

Noc s Andersenem 2019

 19. kouzelná noc s pohádkami

 pátek 31. 3. 2019

Hned na začátku naší Noci s Andersenem čekalo na děti překvapení.  Večer jsme totiž zahájili návštěvou jihlavské ZOO, kde se děti vydaly po stopách pohádky H. CH. Andersena - O ošklivém káčátku. Mohly si tak prohlédnout vajíčka různých zvířat a zažít noční ZOO.

Po návratu do knihovny si vyrobily zvířátkovou záložku a posilnily se před velkou soutěží.

Na naše nocležníky čekala soutěž plná záludných otázek, Máme rádi Česko, v ní poznávali hlášky, písničky, obrázky a znělky z českých pohádek a filmů, seznámili se se spoustou zajímavostí ze světa zvířat a hravě si poradili se slepou mapou, kdy museli podle popisu poznat 4 pohádková místa a označit je na mapě… Zvládli to opravdu výborně. Trochu se pak zapotili při skládání básniček, jejichž části schované po knihovně museli najít, zapamatovat si, zapsat a poté správně seřadit.

Po zachumlání do spacáků už na děti netrpělivě čekal Kanafásek se svou pohádkou Jak nespali v knihovně a závěrečné čtení. Dvě hodiny po půlnoci už všichni spokojeně oddychovali.

Ráno hned po probuzení místo po snídani sáhli někteří po KNÍŽCE :o)….