Městská knihovna Jihlava

Noc s Andersenem 2022

Jubilejní 20. Noc s Andersenem se nesla v duchu Harryho Pottera.

Večer jsme zahájili úžasným a zábavným vystoupením kouzelníka Toma, který nás přenesl do světa kouzel. Na jeho čarování jsme doslova zírali s otevřenou pusou.

Čarodějný klobouk pak rozdělil děti do jednotlivých kolejí (Nebelvír, Havraspár, Zmijozel a Mrzimor) a následně se ocitly ve škole v Bradavicích, kde je mělo čekat uvítací překvapení…

Jenomže nečekalo, protože prostě zmizelo…. A tak musely děti projít urychleně školní výukou, aby byly schopné vypátrat, co se vlastně stalo.

Postupně prošly učebnou lektvarů, učebnou obrany proti černé magii, učebnou zaklínadel, výukou kouzel ve skleníku a na hřišti tréninkem famfrpálu.  Ze získaných indicií, které dostávaly za splněné zkoušky, složily text ukolébavky. Díky ní mohly projít kolem tříhlavého Chloupka, kterého ukolébavka uvedla do hlubokého spánku a děti tak měly volnou cestu do tajemné komnaty, kde objevily ztracené překvapení – DORT. Protože jubilejní noc si přece dort žádá.

Focení v připraveném fotokoutku si děti náramně užívaly. A po něm došlo i na čtení. Nejdříve četly děti knihovnicím z knížek o Harry Potterovi, a poté se role vyměnily a pro lepší usínání četly dětem knihovnice.