Městská knihovna Jihlava

Prohlédnout archiv

 

Den pro dětskou knihu 2019

setkání se spisovatelkou Lenkou Rožnovskou

středa 4. 12. 2019

 

 

 

 

 

 

 

Hostem letošního DDK byla velmi milá paní spisovatelka Lenka Rožnovská, která za námi přijela až z dalekého Bílovce, což je městečko kousek od Ostravy.
Setkání dětí s paní Rožnovskou bylo báječné. Na začátku každé besedy se paní spisovatelka se všemi přítomnými žáčky osobně seznámila, a to prostřednictvím velkého plyšového psa Kulioka, schovaného ve velkém kouzelném kufru, který si s sebou paní spisovatelka přivezla.

    

Při besedě Já, štěně si při čtení příběhu děti zahrály třeba na lovce hadů a pomocí podkolenek se snažily přetáhnout kamaráda na svoji polovinu. Jaký mají postřeh, si zase mohly vyzkoušet při jednoduché hře. Stačilo jen rychle chňapnout pejska na šňůrce od klíčů, bohužel paní Lenka byla vždycky rychlejší. Na památku na setkání s paní spisovatelkou a její knihou Já, štěně si všechny děti odnášely papírového pejska, kterého si společně vyrobily.

    

Při druhé besedě Statečná lvíčata se v knihovně najednou objevilo několik záhadných obálek.  Z dětí se tak na chvíli stali detektivové a ti museli najít všech sedm obálek. V nich byla schovaná jména zvířat, která vystupují v bajce, a děti měly za úkol je poznat na obrázcích na nástěnce. Z kufru tentokrát vyklouzla dvě malá plyšová lvíčata Sofie a Viktor. Hlavní hrdinové bajky, kterou si děti společně s paní spisovatelkou zahrály. V knihovně jsme pak mohli slyšet řev lva i lvice, dupání antilop anebo hlášení posvátného ptáka ibise.

    

Odpoledne jsme se všichni náramně bavili při Mobilmánii. V příběhu Honzy Hloupého, který v pohádkovém světě prodává mobily, si kromě 7 vybraných dětí zahrály také obě paní učitelky, které za námi s dětmi přišly. Roli čarodějnice a čertice zvládly na výbornou a velký potlesk je ani hrající děti samozřejmě neminul.

    

    

Den pro dětskou knihu se vydařil. Paní Lenka Rožnovská totiž ví, jak zaujmout a pobavit malé čtenáře. Aby také ne, původním povoláním je totiž učitelka :o).... A my ji za návštěvu u nás v knihovně a krásné příběhy ještě jednou moc děkujeme.